Elektromos autók elterjedésének erősödése várható

Kép címe

A Nemzetgazdasági Minisztérium adókedvezményekkel és támogatással segítené az elektromos autók elterjedését Magyarországon.


A Nemzetgazdasági Minisztérium adókedvezményekkel és támogatással segítené az elektromos autók elterjedését Magyarországon. Jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón, Budapesten. Uniós forrásokból támogatnak majd minden olyan tevékenységet, amely a Jedlik Ányosról elnevezett intézkedéscsomagban szerepel majd. Legyen szó beruházásról, fejlesztésről vagy kutatásról. A Jedlik Ányos program része lenne például az is, ha valaki 15 évnél idősebb autóját cseréli le elektromosra, bónuszt kap, amellyel más környezetbarát terméket kedvezményesen vásárolhatna.

2020-ig szeretnék elérni, hogy nyilvános töltőállomások és az otthoni töltők sokkal nagyobb mértékben terjedjenek el. 2010-2013 között a kormány már több alkalommal hozott olyan döntést, amelyek az elektromos autók terjedését segítette elő (11 projektet támogattak 2,1 milliárd forint értékben). A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy azért is szükséges a környezetbarát gépjárművek használatát népszerűsíteni, hogy a magyarországi gyakorlat illeszkedjen az Európai Unió terveihez. A Nemzetgazdasági Minisztérium szeretné elérni, hogy 2020-ig körülbelül 68 ezer töltőállomás is létrejöjjön.

Tarnóy Péter, az Elektromotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy a villanyautók elterjedéséhez nélkülözhetetlen a biztonságos, kiterjedt töltőhálózat. Hozzátette ugyanakkor, hogy sok villámtöltőre van szükség, amelyek percek alatt feltöltenek egy autót, nem olyanokra, amelyek használatánál hat-nyolc órát kell várakozni. Írországban 30 mérföldenként lehet találni villámtöltőt, Észtországban 200 ilyet szereltek be, mondta, s kiemelte azt is, hogy Nyugat-Európában 80-90 százalékban otthon töltenek az autósok, olcsó éjjeli árammal, felszívva a fölösleges áramtermelést.

A közeljövőben elsősorban az autópályák mentén, Tatabányánál, Bábolnánál, Gyöngyösnél, Miskolcnál állítanának fel töltőállomást, továbbá Kecskemétnél, Szolnoknál, Szegednél, Budaörsön, Siófokon, Balatonfüreden, Pécsett, Debrecenben, Győrött, Kaposvárott, Zalaegerszegen, Balatonmáriafürdőn és természetesen Budapesten, ahol az első és tizenegyedik kerület a kiválasztott. Ebben a munkában a Nissan és az E.ON van a programgazdák segítségére.

Forrás: http://mno.hu/gazdasag/erosodhet-az-elektromos-autok-terjedese-1215720 Fotó: (c) Energie Steiermark