Folytatódik a Helyi Termék Éve 2016. szakmai fórumsorozat - 2016.02.24. Szolnok

Kép címe

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért a 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánítja. A 2015. I. félévében elkezdődött országos programsorozat folytatódik, mely 2016. március végéig tart.


A Helyi termék éve program kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak. A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a termelők számára szakmai fórumokat szervez az ország számos pontján.


Helyszín:
5000 Szolnok Hild tér 1.
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ


Program:

10:00 Köszöntő
Dr. Barancsi Ágnes, JNSZ Megyei MNVH területi referens


10:10 A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételei
Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály


10:35 Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk
Kuti Beatrix Adrienn minőségügyi szakreferens
Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály


10:55 Helyi termelői piac nyitásával, üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalók
Kontur Tamás, vidék-és térségfejlesztési szakreferens
Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési Főosztály


11:05 Élelmiszer értékesítés feltételei a helyi termelői piacon
Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő


11:15 Kérdések az előadókhoz


11:25 Szünet–büfé


12:00 Hogyan védjük termékeinket? Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége
A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a hagyományos termékek piacra jutása érdekében
Pallóné Dr. Kisérdi Imola,osztályvezető
Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelmi Főosztály


12:30 Adózással kapcsolatos általános információk
Nemzeti Adó-és Vámhivatal


13:00Kerekasztal beszélgetés, kérdések-válaszok
Moderátor: Dr. Barancsi Ágnes JNSZ Megyei MNVH területi referens
Meghívottak:
Baráth József konyhakert, Nagykörű
Kósa Lajos kézműves élelmiszerek, Rákóczifalva Város polgármestere
Kazinczi István kézműves élelmiszerek, Tiszatenyő Község polgármestere


A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, mely az alábbi linken elérhető:
https://docs.google.com/forms/d/1ECWedS1fweigqf-yPn-E7DnFoRzF10Igenf_YQgaC20/viewform?c=0&w=1


Információ:
Hajnal László
Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodavezető
06-30/507-9552