Helyi termékek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A vidékfejlesztés egyik kulcsmondata kapcsolódik a helyi termékekhez, helyi élelmiszerekhez is. Helyi terméknek tekintjük egyrészt a helyben megtermelt vagy összegyûjtött alapanyagokból, helyben kialakult eljárások, receptek alkalmazásával, jellemzõen kisüzemi keretek között elõállított, esetleg csomagolásukban is helyi anyagokat, helyi kulturális elemeket. De ilyen termékek a helyi munkaerõvel a helyi – kb. 50 km sugarú körön belüli – lakossági igényeket kielégítõ termékek is.


Zala megye igazán sokszínû, hiszen több kisebb-nagyobb, egyedi jegyekkel rendelkezõ térsége van, amelyek arculatát számos különleges, helyi termelõk, kézmûvesek által készített termék határoz meg. A Kerka- és a Mura-menti térség mellett, kiemelt fejlesztési térségünk Dél-Zala gazdag helyi termékekben, mézben, lekvárban, borban és sok más csodában. Készülnek itt gyönyörû hímzések, szõttesek, gyertyák, dalköreink, mûvészeti csoportjaink messze földön ismertek.


Mégis ezernyi a tennivaló, hogy Zala megye tájegységei és termékei ismertek és elismertek legyenek. Az nem jó, ha a termék megjelenik, de nincs piaca, a termelõ nem él meg belõle, vagy esetleg másutt értékesít, hiszen a termékeknek és a termelõknek a helyiek megélhetéséhez, az élhetõ vidék kialakításához kell hozzájárulni.


Célunk, hogy összefogjuk Dél-Zala és más térségek helyi termelõit, segítsük õket a piacra jutásban, rendszeres vásárokat szervezzünk, és helyi termék védjegy keretein belül a Zalát és egyedi tájegységeinek hírét messze földön ismertté tegyük.


Az egyediség, a külsõ behozatal kiváltása, a helyi ellátás biztosítása egyaránt hozzájárul térségünk fejlõdéséhez, új munkahelyek létesítéséhez.


Fedezze fel velünk Magyarország e csodálatos területének kultúráját, ízeit, apró csodáit!


Helyi termékekhez kapcsolódó, szakértõink munkájaként megvalósult projektek és internetes oldalak:
http://www.helyitermek.hu/
http://www.del-zala.eu


Érdeklõdik Zala megye különbözõ térségeinek helyi termékei iránt, helyi termelõként, kézmûvesként fejlesztene, vagy csatlakozna helyi termékekhez kapcsolódó fejlesztési programjainkhoz?

Vegye fel a kapcsolatot velünk és segítünk tervei megvalósításában!
Kapcsolatfelvételhez kattintson a KAPCSOLAT szóra!