Hagyomány és innováció projekt

Az aloldal a „Hagyomány és innováció” – A helyi termékekre építő turizmusfejlesztés Zalában és Erdélyben című LEADER Nemzetközi együttműködés keretében támogatott projekt tevékenységeit mutatja be.


PROJEKT ÖSSZEFOGLALÁSA

Kedvezményezett neve: „Civilkurázsi” Lenti Civilszervezeteiért és Sportjáért Közalapítvány

Kedvezményezett elérhetőségei: 8960 Lenti, Zrínyi M. u. 4.

Projekt címe: „Hagyomány és innováció” – A helyi termékekre építő turizmusfejlesztés Zalában és Erdélyben

Projekt azonosító száma: 2102708646

Projekt összköltsége: bruttó 50 000 000 Ft

Elnyert támogatás: 50 000 000 Ft

Támogató: Vidékfejlesztési Minisztérium

Támogató elérhetőségei: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.

Közreműködő szervezet: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Közreműködő szervezet elérhetőségei: 1476 Budapest, Pf. 407.


PROJEKT CÉLJA

A projekt középpontjába a helyi értékek, helyi termékek és kapcsolódó szolgáltatások kerültek a zalai és erdélyi térségben.

A projekt rövidtávú céljai:

  • Helyi élelmiszerekre és kézműves termékekre alapozva új turisztikai termékcsomagok kidolgozása, amelyek egyenként legalább 1 napra nyújtanak tartalmas szórakozási lehetőséget.
  • Lenti városában meglévő épületben a hagyományokat, a helyi termékeket bemutató kiállítóhely kialakítása, innovációs műhely létrehozása.
  • Közös alkotóműhelyben a hagyományos helyi termékek új formáinak kialakítása, termék-innovációk megvalósítása.
  • A közös hagyományokra építő, de fejlődéstörténetében eltérő székelyföldi és zalai gasztronómiai kínálat megismertetése a partnerség területén.
  • Adott térség helyi termékeinek, termelőinek, turisztikai kínálatának egységes, komplex megjelenítése térségen kívül és nemzetközi területen.

A projekt hosszú távú céljai az egyes térségek sajátosságaira építve a helyi termék-előállítás és a turizmus fejlesztése, komplex, innovatív elemeket tartalmazó szolgáltatási rendszer alapjainak lerakása.


PARTNERSÉG ÉS MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA

A „Hagyomány és innováció” – A helyi termékekre építő turizmusfejlesztés Zalában és Erdélyben című projekt a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület területén működő „Civilkurázsi” Lenti Civilszervezeteiért és Sportjáért Közalapítvány és az erdélyi „Asociaţia Târnava Mică Bălăuşeri-Sărăţeni”/„Kis-Küküllő Balavásár-Sóvárad” Egyesület, helyi vidékfejlesztési közösség együttműködésével valósul meg 2014. május 1. – 2015. március 31. között.


PROJEKT TEVÉKENYSÉGEI


Helyi Értékek Háza kialakítása a volt Pro Arte Házból

Legfontosabb feladatként a talajvíz elleni fal- és padlószigetelés, a tetőfedés megújítása, valamint a nyílászárók cseréje került meghatározásra. 2014. július – 2014. november között emellett megtörtént a fűtés-, villamos- és vízhálózat teljes körű felújítása, a burkolatok cseréje, vizesblokkok kialakítása, a homlokzat felújítása és a festés elvégzése is. Az épület akadálymentes megközelítése és a helyiségek közötti akadályok nélküli közlekedés is megvalósult. Az épület a felújítás révén alkalmassá vált a hagyományokat, a helyi termékeket bemutató kiállítóhely kialakítására, innovációs műhelyek létrehozására.


Hagyományátadó alkotóműhely

A 2014. augusztus utolsó hetében szervezett alkotótáborban Erdélyből és Zala megyéből érkezett kézművesek dolgoztak együtt, készítettek közös alkotásokat. Több terület technikáját is ötvözték a résztvevők, így fa-szövet, csuhé-fűzvessző kombinálásával is készültek munkadarabok. Az erdélyi alkotók a szalma-, csuhéfonás és a korsótök díszítésének technikája mellett a térségükre jellemző szövés motívumvilágát mutatták be munkáikon. A Lentiből és környező térségből érkező kézművesek hagyományos és modern technikákkal is foglalkoztak, így a nemezeléstől kezdve a csipkeverésen át a harisnyavirág készítésig színes palettát mutattak be tevékenységükből.


Turisztikai termékcsomagok kialakítása

A Zala Zöld Szíve helyi vidékfejlesztési közösség helyi értékeinek, termékeinek és kézművességének sokszínűsége tükröződik a térségben kialakított 10 db helyi termékcsomag anyagában, amelyek 1-1 napos programjavaslatot tartalmaznak a térségben érkezők számára.

A programok a hagyományos kézműves mesterségek mellett, mint amilyen a szőttes készítés, kosárfonás, fazekasság, a helyi élelmiszer előállítókat és termékeiket is bemutatják, a résztvevőknek lehetőséget teremtve a helyi ízek, illatok és élmények megismerésére.

A termékcsomagok 2014. november végén 3 alkalommal egy napos, élményszerű tanulmányúton kerültek bemutatásra a térségben dolgozó idegenforgalmi szolgáltatók (vendéglátók, szállásadók), turisztikai információs pontok képviselői, rendezvényszervezők, helyi termék előállítók, kézművesek részére.


Zalai „Öko-Rally” újságírókkal

Az ország több pontjáról érkezett, megyei, regionális és országos sajtók képviselői vettek részt a két napos Zalai „Öko-Rally” programon 2014. november 20-21-én. A térségbe töltött idő alatt a kosár- és csuhéfonást, a hetési szőttes, valamint a grillázstorta készítést ismerhették meg, látogatást tettek a Lenti Termelői Piacon és a Lenti-hegyen található helyi termékboltban, borkóstolón és tökmagolaj bemutatón vettek részt. A Kerka- és Mura-mente térségének értékeiről, az itt szerzett tapasztalatokról a résztvevők sajtócikkekben számoltak be.


Erdélyi tanulmányút

Erdély, azon belül is a Kis-Küküllő völgye mentén elhelyezkedő települések színes és régi hagyományokat őrző kézműves tevékenységeit, helyi termékeit is látnivalóit ismerhette meg a Lentiből és térségéből utazó 15 fős csoport 2014. november 9-12. között. Az utazók Bözöd, Bözödújfalu, Erdőszentgyörgy, Kibéd, Kelementelke, Székelyvécke települések közösségével, kézműveseivel találkoztak a négy nap alatt, akik bepillantást engedtek mesterségük rejtelmeibe és meséltek értékeik őrzéséről.


Zalai lakodalmas konyhát bemutató kisfilm

A gasztronómiai kínálat megismertetésére kisfilm készült a hagyományos zalai lakodalom elemeinek bemutatásával. Az ünnep előkészítéseként a disznóvágás mozzanatait tárulnak a nézők elé, amelyet a régi hagyományokat őrizve végeztek el. A lánykikéréstől a menyasszony öltöztetésén át a lakodalom minden mozzanatát lehet nyomon követni a 20 perces anyagban. A Kerka Táncegyüttes hagyományőrző csoportja a régi hagyományos játékokat és énekeket élőzenés kísérettel mutatja be a filmben, amely megidézi a régi falusi lakodalmak hangulatát.


Kiadványok

A projekt céljait, tevékenységeit mutatják be azok a tematikus kiadványok, amelyek a zalai és erdélyi helyi termelőket, kézműveseket, a két térség közös hagyományokra építő, de fejlődéstörténetében eltérő székelyföldi és zalai gasztronómiai kínálatát, valamint átfogó képet adnak elért eredményeinkről. Helyi termelői katalógusunkban 100 helyi termelő és kézműves tevékenységét, termékeit mutatjuk be képekkel illusztrálva magyar, angol és román nyelven. „Ízelítő a zalai és erdélyi konyhából” című kiadványban 80 jellegzetes helyi étel receptje olvasható. Az egyszerű receptek a leírások alapján könnyen elkészíthetők és megidézik konyhánkba a Zala megye és az erdélyi Kis-Küküllő mente ízeit. Projekt kiadvány összefoglalja a közel egy éves program céljait, tevékenységeit, eredményeit, átfogó képet az együttműködésről.


 

Kapcsolódó almenük