Együttműködés a munkaerő-piac fejlesztésére

Kép címe

A munkaerő-piac fejlesztésében jelentős szerepet játszó vállalkozásokkal való együttműködés erősítését célozta a csütörtökön megtartott fórum a „Cseszt Regélő” Térségfejlesztési Nonprofit Kft. szervezésében.


A rendezvény Lenti és térségének vállalkozóival való kapcsolatot és együttműködést erősítő program-sorozat részeként valósult meg és témái között a 2014-2020-as időszakra való felkészülés, fejlesztési területek bemutatása, a vállalkozások pályaválasztásban való szerepe és a non-profit szektor által nyújtott munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása szerepelt.

A résztvevőket Horváth László, Lenti város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a vállalkozások nagyon jelentős szerepet játszanak a város életében a legkisebbektől a legnagyobbakig. Munkájukkal, fejlesztéseikkel folyamatosan hozzájárulnak az aktív korúak foglalkoztatásához, a város megyén belül is kedvezőnek számító munkaerő-piaci mutatójához. Az Európai Unió következő 2014-2020 közötti pénzügyi időszakában pedig még hangsúlyosabb lesz a források elosztásában a vállalkozói célok támogatása, amely tovább növelheti az álláshelyek számát a térségben. Az új időszakban a vállalkozók fejlesztéseit támogató Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) legfontosabb célkitűzése, hogy a kis- és középvállalkozások fejlődése révén Magyarország foglalkoztatási rátája elérje a 75%-ot, melyhez szükséges új munkahelyek létesítése, valamint a munkát vállalni akarók képességeinek fejlesztése. A cél elérését a kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatásával, a szakképzés és felnőttképzés fejlesztésével és a kutatás, fejlesztés területének erősítésével szeretnék elérni, mondta el Kovács Károly, a „Cseszt Regélő” Nonprofit Kft. ügyvezetője.. Mindez azonban csak akkor sikerülhet, ha a foglalkoztatók már most tudatosan tervezik a jövőt és készülnek az új támogatási lehetőségekre.

A szervező partnereként, Becze Diána, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Lenti irodájának vezetője szintén ösztönözte a jelenlévőket arra, hogy a jelenleg elérhető és a jövőben kiírandó foglalkoztatási támogatásokat is használják ki vállalkozásuk fejlesztésére, mivel ezek segítségével bővíthetik szakember állományukat, ezáltal pedig növelhetik versenyképességüket. Röviden bemutatta a fiatalok pályaválasztását segítő programjukat is, amelyhez partnereket keresnek és várják azok jelentkezését, akik szívesen megismertetnék tevékenységüket az új generációval.

Kovács Tünde, a „Cseszt Regélő” Nonprofit Kft. szakmai koordinátora szintén a vállalkozásokat segítő lehetőségről beszélt, azokról a munkaerő-piaci szolgáltatásokról, amelyek segíthetik a foglalkoztatást, a munkáltatókat. A non-profit Kft. munkatársai a munkaközvetítés mellett többek között munkaerő-piaci információkkal, álláshelyek feltárásával, foglalkoztatáshoz kapcsolódó tanácsadással segítik a vállalkozókat. Több munkaerő-piaci szolgáltatás esetében év végéig az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által kiadott referenciát is megkapja a „Cseszt Regélő” Nonprofit Kft., amely alapján minősített munkaerő-piaci szolgáltatóvá válik a szervezet és egy egységes módszertan alapján nyújtja szolgáltatásait a jövőben.

Az „Együttműködés a munkaerő-piac fejlesztésére” című fórum a „Cseszt Regélő” Nonprofit Kft. munkerőpiaci szolgáltatásainak fejlesztése című projektjének keretében az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.