Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás 2013

Kép címe

Idén 76. alkalommal került megrendezésre a budapesti Hungexpo terüketén a kiállítás. A rendezvényt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a magyar mezõgazdaság visszakerült megbecsült helyére. Külön köszöntötte a vásár díszvendégét Oroszországot.


Magyarország elmondhatja, hogy bõvelkedik termõföldben. A föld azonban nemcsak termést, hanem közösséget, kultúrát és történelmet is ad. A miniszterelnök úr szerint különösen fontos, hogy megbecsüljük a mezõgazdaságunkat. Elengedhetetlen, hogy megõrizzük és életképessé tegyük a gazdálkodási formákat. Jelenleg siker a tanyák megújítása, jó eredményt értünk el a mezõgazdasági, élelmiszeripari termékeink keleti kereskedelmében, a belsõ fogyasztás, vásárló erõ növekedését pedig rezsicsökkentés segíti.
A mezõgazdaság megerõsítésében kiemelt szerep jut a termelõi piacoknak, amely egyszerre támogatja a helyi gazdaságot és a helyi munkaerõt, foglalkoztatást. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter a vásárt a vidék bemutatkozásának tekinti a fõváros, illetve a város elõtt. Az elmúlt évben a mezõgazdasági termelés 20%-kal nõtt, a mezõgazdaságban dolgozók száma pedig 30%-kal emelkedett.

A vásáron a mezõgazdasághoz kapcsolódva bemutatkoznak kézmûves termékek, megkóstolhatjuk a magyar föld ízeit a különbözõ élelmiszeripari termékek széles választékából, az állattartás és kertészet eredményeibõl kaphatunk áttekintést. A vásár standjai között sétálva örömmel fedeztük fel, hogy a régió élelmiszereit a Nyugat-Dunántúli stand mutatta be és a Vidékfejlesztési Minisztérium kiállítóterénél információkat kaphat bárki a helyi termékekrõl. Hasznos kiadványként ajánljuk a „Helyi termelõi piacot minden településre!” kiadványt. A kiállításon tematikusan ismerthetjük meg az egyes ágazatok termékeit (pl. birkák, kecskék ill. lovak, marhák, kutyák, valamint a virágkertészet eredményei) és a mezõgazdasághoz kötõdõ hungarikumok sem hiányozhatnak.

A kiállítás 2013. szeptember 22-ig várja az érdeklõdõket, látogassa meg Ön is!
További információk olvashatók a következõ oldalon (kattintson a honlap címére): http://www.omek2013.hu/

Kapcsolódó fotóalbum - OMÉK 2013

További képek az albumban »