Pályázati támogatás társasházak energetikai felújításához

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot hírdetett, amelynek célja a téglaépítésû társasházak energiahatékonysági felújítása, fûtéskorszerûsítése és a megújuló energiaforrások felhasználás növelésének ösztönzése. A pályázat benyújtására 2013. augusztus 15-tõl van lehetõség az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban.
A költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.


A pályázaton az 1971 elõtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. E kör számára most elõször indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönzõ kiírás. A pályázat keretében utólagos finanszírozással vehetõ igénybe támogatás a lakások külsõ nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményezõ felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hõvédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvetõ szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hõszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerûsítés és a megújuló energiafelhasználás növelése (pl. napkollektor, hõszivattyú stb.) céljából.

A pályázatokat 2013. augusztus 15-tõl 2013. szeptember 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani postai úton az Építésügyi Minõségellenõrzõ Innovációs Nonprofit Kft. címére. A teljes kiírás (pályázati útmutató és kiírás, nyilatkozati ûrlap, pályázói adatlap, pénzügyi adatlap, mûszaki adatlap) az ÉMI honlapján (www.emi.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu) érhetõ el.

A hagyományos építésû társasházak jelentõs része energetikai szempontból elavult, korszerûsítésre, felújításra szorul. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogram e lakóépületek felújításához, az energiafogyasztás és a rezsiterhek csökkentéséhez nyújt támogatást a magyar családoknak. A támogatási keret mintegy 1,7 milliárd forint megrendelés-állományt jelent az építõiparnak, a beruházások mérséklik Magyarország energiaimport-függõségét és a széndioxid-kibocsátást.

Forrás: A hír készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Fõosztálya által kiadott "Több mint 830 millió forint pályázati támogatás társasházak energetikai felújításához" cikk alapján, amely elérhetõ a www.kormany.hu oldalon (www.kormany.hu szóra kattintva).