Első zöld rendszám, kedvezmények elektromos autóknak

Kép címe

Október elején kiadták Magyarországon az első zöld rendszámot, amit a környezetkímélő autók megkülönböztetésére használnak. A zöld rendszám az elektromos autók számára lehetővé teszi különböző kedvezmények igénybevételét, amennyiben a Jedlik Ányos Klaszter által benyújtott ösztönző intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot a kormány elfogadja.
Az első zöld rendszámot egy teljesen elektromos hajtással működő BMW i3 kapta.


A Jedlik Ányos Klaszter azért alakult meg, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak a Jedlik Ányos Terv véglegesítéséhez és megvalósításához.
A Jedlik Ányos Terv főbb témakörei:

  • Az e-mobilitás elterjesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és innovációs (a továbbiakban: K+F+I) tevékenység támogatása, hazai gyártás.
  • Az elektromos autózás infrastruktúrájának jelentős iparfejlesztési potenciált hordozó bővítése, a projektek finanszírozásának elősegítése.
  • Az elektromos autózást támogató jogi- és adózási feltételek felülvizsgálata, kibővítése.
  • A közösségi közlekedés és az e-mobilitás kapcsolatának vizsgálata.

Az új elektromos gépjármű vásárlását segítő intézkedések közül a cégautóadó alóli mentesség vagy kedvezmény, az áfa csökkentés, az szja kedvezmény valamint az államilag támogatott hitelek nyújtása tartoznak a legfontosabbak közé.
A KEKKH adatai szerint 9 darab zöld rendszámot adtak ki október elseje óta. A zöld plakettet az okmányirodákban igényelhetik az elektromosautó tulajdonosok.


Forrás: A hír készült a www.jedlikanyosklaszter.hu oldal "Itt az első zöld rendszám" című anyaga alapján, amely elérhető a www.jedlikanyosklaszter.hu oldalon (a www.jedlikanyosklaszter.hu szóra kattintva).