IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

Kép címe

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szilvágyon a Tündérkertek Kárpát-medencei találkozóját immár 4. alkalommal. A találkozó ismét visszatért a Tündérkert-mozgalom bölcsőjébe, Zala megyébe, Göcsej szívébe.
A találkozón a Kárpát-medence számos térségéből és Zala megyéből érkezett vendégek vettek részt, több Tündérkert képviselője is.
A programot az Őrség Határok Nélkül Egyesület és a Szilvágyért Község Önkormányzata valósította meg.


A programot a Nagy-hegyen lévő, Szilvágy Község Önkormányzata által alapított Tündérkert mellett szervezték, ami egy rövid verses programmal kezdődött.
Ezt követően Péntek Katalin, Szilvágy község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy a Nagy-hegyen kialakított közösségi hely a falu életében fontos szerepet tölt be. Egy elhagyott szőlőterületen alakították ki a helyi Tündérkertet és további fejlesztések megvalósítását is tervezik.
A szakmai programon belül V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Tündérkertek közösségmegtartó erejéről beszélt, hiszen számos település tartotta fontosnak az elmúlt években, hogy táji értékeinek megőrzése érdekében létrehozza régi gyümölcsfajtáinak gyűjteményét. Kiemelte, hogy ezek a fennmaradt tájfajták sokkal zamatosabbak, magasabbak a tápanyagtartalmuk, így megőrzésük nem csak a táji örökség fennmaradása érdekében fontos, hanem egészségünk megőrzése érdekében is. Előadásában elmondta, hogy a zártkertek fejlesztésére a közeljövőben revitalizációs programot indít a Földművelésügyi Minisztérium, amelynek célja a hegyhátak értékeinek megőrzése.
Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke előadásában elmondta, hogy fontos hangsúlyozni a vidék és a falvak mezőgazdasági szerepét, ami mellett fontos a régi hagyományok felelevenítése és továbbvitele is.
Kovács Gyula, a Tündérkert mozgalom egyik elindítója arról beszélt, hogy 2013-ban fejeződött be egy közel 2 éves felmérés, amelynek célja a régi almafajták feltérképezése volt. Ennek a felmérésnek az eredményeit az 1985-ös statisztikai adatokkal összehasonlítva sajnos megállapíthatjuk, hogy az akkori 100 fából mára 5 db sem él. Ez azt jelenti, hogy a néhány éve elindított, őshonos gyümülcsfajták megmentését, megőrzését célzó programmal már régen túl vagyunk a 24. órán és valószínűleg jó pár fajta visszahozhatatlanul kihalt. Így most arra kell törekednünk, hogy amit még meg lehet menteni, azokat a fajtákat meg tudjuk őrizni az utókornak, mivel a fajtagazdagság rohamosan csökken. A Kovács Gyula által az 1980-as évek közepén a göcseji kertekben végzett felmérést 2010-ben ismételten elvégezve a fajtaválaszték és a darabszám is 50%-al csökkent, így törekedni kell arra, hogy a fennmaradt fajtákat megőrizhessük.
A szakmai előadásokat követően V. Németh Zsolt és Pácsonyi Imre egy-egy régi gyümölcsfajta csemetéjét ültette el a szilvágyi Tündérkertben. V. Németh Zsolt egy bőralma, míg Pácsonyi Imre egy hosszú szilva csemetével gazdagította a kertet.
A program második felében helyi termék kóstoló és a pincemúzeum megtekintése következett, majd délután a térségi Kertbarátkörök és Tündérkertek helyi termékeinek kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Itt számos helyben előállított terméket ismerhettek meg a látogatók a lekvároktól, szörpöktől kezdve a különleges kecskesajtokon, tökmagolajon át a húskészítményekig.
A délutáni programot Ifj. Horváth Károly népszenész és zenekara és helyi amatőr kulturális csoportok fellépése színesítette, amit táncház és koncert zárt. A rendezvényre látogatók kézműves foglalkozásokon vehettek részt, valamint a gyermekek népi játékokat próbálhattak ki.

 

Kapcsolódó fotóalbum - IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

További képek az albumban »