Komplex kutatási program a 2014-2020. közötti vidékstratégia támogatásáért

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve végzett kutatást, amelyek tudományos alapot adnak a 2014-2020-as tervezési időszakhoz.
A programnak köszönhetően az európai kutatási irányokhoz kapcsolódó vidékkutatási projektek indultak a 2014-2020 közötti időszakra szóló hazai vidékfejlesztési program kidolgozásának és végrehajtásának tudományos megalapozására. Emellett a program megerősítette az átfogó szemléletű vidékkutatásokra alkalmas vidéki tudományos műhelyeket, támogatta helyi társadalmi szerepüket, és egyfajta virtuális hálózatba szervezte azokat.


A kutatás során törekedtek arra, hogy felmérjék a hazai sajátosságokat, lehetőségeket, egyben a nemzeti vidékfejlesztési stratégiához illeszkedően segítsék az európai uniós támogatásokból megvalósítható programok tervezését és a végrehajtást. A projektek segítettek feltárni a magyar vidék természeti és emberi erőforrásait, a kétarcú magyar mezőgazdaság egyes jellemzőit, a területi és települési különbségeket és azok kialakulásának okait, a magyar vidék hálózatosodásának jellemzőit és lehetőségeit, a vidékeinket jellemző súlyos konfliktusokat, és elhelyezték a magyar vidékeket az európai térben.

A program részeként elkészült tanulmányok elérhetők a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat oldalán.
Tanulmányok letölthetők az alábbi linkre kattintva: tanulmányok letöltése


Forrás: A hír készült a mnvh.eu oldal "MNVH-MTA együttműködés a vidék kutatásáért" című anyaga alapján, amely elérhető a www.mnvh.eu oldalon (a www.mnvh.hu szóra kattintva).