Elektromos BMW

Kép címe

A hivatalosan is megacitycar-ként emlegetett BMW i3 elektromos autó egyre népszerűbb. Néhány hónappal a forgalmazás megkezdése után eddig globálisan 11 ezer megrendelés érkezett az autóra, és jelenleg hathónapos várólista van rá


A  BMW i3 utascellája szénszál-erősítésű műanyagból készült. A karbon anyagok nagyjából fele olyan súlyúak, mint a hagyományos acélötvözetek, ezért a lítiumion-akkumulátor többlettömege ellenére a kocsi súlya nem haladja meg egy hasonló méretű normál belsőégésű motorral szerelt autó tömegét.

Az elektromos motor teljesítménye 125 kW/170 LE, maximális forgatónyomatéka pedig 250 newtonméter. A BMW i3 így álló helyzetből 7,2 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, míg 60 kilométer/óráig csupán 3,7 másodperc is elegendő. A konnektorról nagyjából nyolc óra alatt, illetve gyorstöltőről 20 perc alatt feltölthető autó 130-160 kilométeres távolságot képes megtenni egy töltéssel.
A BMW i3 ugyanakkor hatótávnövelő technikával (Range Extender) is felszerelhető. Ez egy 650 köbcentiméteres, 25 kW/34 LE teljesítményű, kéthengeres benzinmotort jelent, amely közvetlenül az elektromos gép mellett, a hátsó tengelyen kap helyet. A Range Extender segítségével a hatótáv összességében akár a 300 kilométert is elérheti.
A kocsi ára az előzetes bejelentés szerint 41 ezer dollár környékén van. Néhány hónappal a forgalmazás megkezdése után eddig globálisan 11 ezer megrendelés érkezett az autóra, és jelenleg hathónapos várólista van rá, akkora az érdeklődés. Úgy tűnik tehát, hogy a kutatás/fejlesztésre költött két milliárd dollár a vártnál hamarabb megtérül, pláne annak tükrében, hogy az eddigi rendelésekből mindössze 1200 érkezett az USA-ból, a nagy részét európai és ázsiai vevők teszik ki, vagyis bőven van még benne fejlődési potenciál. További örömfaktor a BMW-sek számára, hogy az i3 vásárlóinak 80 százaléka más márkáktól érkezett vagy egyáltalán nem volt eddig autója, ami elég egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a BMW sikeresen nyitott az új közönség felé és nem a többi modelljétől szipkázza el a vevőket.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20130729_Belepett_a_BMW_az_uj_vilagba