URB E kerékpár

Kép címe

Egy kaliforniai cég, az Egological Mobility Solutions Inc. elkészítette a világ jelenleg legkompaktabb elektromos kerékpárját az URB-E-t.


A nagyvárosi tömegközlekedés szakirodalmában last mile – utolsó mérföld – problémaként ismert az a kérdés, hogy az ingázók miként jutnak el a tömegközlekedéstől a munkahelyükig. A first mile is ugyanilyen fontos, hiszen a lakóhelytől is el kell jutni az autóbuszig, metróig vagy vasútig.

Sokan a kerékpárt használják erre a célra, de annak nagy hátránya a korlátozott szállíthatóság és a tárolhatóság. Az sem elhanyagolható, hogy a kerékpárt lábbal kell hajtani, aminek megvannak ugyebár a mellékes hozadékai, főleg nagy melegben. Nem mindenki szeret izzadtan munkába érkezni.

Egy kaliforniai cég, az Egological Mobility Solutions Inc. már előrendeléseket vesz fel a szerintük optimális megoldást kínáló eszközre, a világ jelenleg legkompaktabb elektromos kerékpárjára, az URB-E-re, amit 2012-ben kezdtek tervezni. Ezen a nyáron pedig megkezdődik a sorozatgyártás is. A tervezés során a fő szempontok voltak: könnyű szerkezet, egyszerű kezelhetőség, jó manőverezhetőség, kis méret, versenyképes ár.

A kis jármű jelenleg 2 változatban létezik, a háromkerekű „commuter” a nehezebben manőverezhető helyekre és a fürgébb 2 kerekű verzió. Egy egyszerű átalakító megvásárlásával a két verzió kombinálható is. A bicikli pedig „lopásbiztos” is, hiszen annyira kicsi, hogy mindig magunkkal vihetjük.

A kerékpár maximális sebessége 24 km/h, hatótávolsága 32 km. A töltési igénye 3 óra (míg teljesen feltöltődik az akkumulátor), s az irodánkban is tölthetjük, mialatt dolgozunk. A kerékpár súlya kb. 13 kg, de a súlyának a felét az elemek és az elektromos motor teszi ki. A kerékpáron elől és hátul is található egy- egy LED lámpa, valamint hátul egy csomagtartó. Az URB-E elektromos összszecsukható kerékpárt fekete, kék, fehér, pink citrom –és narancssárga színben kapható.

A kerékpáron találhatunk egy okostelefon (IOS, ANDROID) tartót is, ahova elhelyezhetjük telefonunkat és menet közben is tölthetjük. Az USB csatlakozóra más készüléket is csatlakoztathatunk. Jelenleg fejlesztik az URB-E Alkalmazást-t (IOS, ANDROID telefonokra egyaránt) is, amelynek segítségével láthatjuk majd a telefon kijelzőjén, hogy milyen sebességgel közlekedünk, mennyi a lítiumos akkumulátor töltöttsége, hallgathatunk zenét, valamint navigációs rendszer segítségével tájékozódni is lehet majd. S nem utolsó sorban a világítást is az alkalmazás segítségével irányíthatjuk

A kétkerekű  modell bevezető ára 1.799 USD lesz, de most 350 USD befizetésével előrendelhető nyár végi szállítással, amikor további 549 dollárt kell még fizetni.

Videó az elektromos összecsukható kerékpárról: http://vimeo.com/85757213

Forrás http://tudatosvasarlo.hu/cikk/itt-osszecsukhato-elektromos-bicaj; http://urb-e.com