EVIA 2014 címmel új projekt indul

Kép címe

Kelet-stájerországi EU Regionális Menedzsment, Stájer Termálvidék, magyar oldalon a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. partnersége sikeresen pályázott az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a projekt címe: Evia 2014.


Az e-mobilitás és közlekedés, a klíma- és környezetvédelem fontos ügy. A Kelet-stájerországi EU Regionális Menedzsment, a Stájer Termálvidék, magyar oldalon a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezésére a City Cooperation projekt keretében 2012. május 17-19. között megrendezésre került az elektromos autók első, országokat átívelő versenye (e-mobilitás-rally). A rendezvénnyel célunk volt, hogy felhívjuk a figyelmet az elektromobilitásra, valamint a megújuló energiaforrásokra. Három ország – Ausztria, Magyarország és Szlovénia – 24 városa vett részt a programban, illetve részállomásai voltak a háromnapos rallynak. Az E-VIA 2012 tapasztalatai azt mutatják, hogy egy elektromos rally sportos és dinamikus megjelenésével a tudatalakítás minden más formájánál alkalmasabb az elektromobilitáshoz kapcsolódó figyelem felkeltésére, terjedelmes ingyenes médiabeszámolóhoz jutásra, pozitív légkör megteremtésére.
2013-ban benyújtásra került az EVIA 2014 projekt. A projekt célja széles tematikus partnerség felépítése, amely 2014-től az E-VIA-t elismert elektromobilitási kezdeményezésnek tartja s Ausztria és Magyarország között rendszeresen megvalósítja. Az E-VIA keretében 2014. szeptemberében valamennyi e-mobil gyártót és tulajdonost Ausztrián és Magyarországon áthaladó, többnapos demonstrációs útra hívunk. Ezzel szemléltetjük valamennyi szereplő és a teljes lakosság számára, hogy az elektromobilitás valóban működik, és a vidéki régiókban megtett napi utakra is nagyszerűen megfelel. A projekt keretében továbbá mobilitás témakörben tanulmányút, rendezvény, konferencia kerül megszervezésre, népszerűsítő anyagok, prospektusok készülnek el a projektről.